Sttks telek
2005.10.31. 12:11
A sttkbl kszlt telek is egyre elterjedtebbek, mivel egszsgesek, zletesek s eszttikusan tlalhatk. A Mexikbl szrmaz nvny mintegy 800 „rokont” ismerik s termesztik a vilgon. Vzhajt- s gyulladscskkent hatsa miatt kedvelt zldsgfajta, magas vitamin s tpanyagtartalma mellett teltetlen zsrsavakat tartalmaz, melyek a rkmegelz tpllkozs s a reformletmd alapjai. Krmes sttkleves
Hozzvalk: 1 sttk (1 kg krli), 2-3 szem krumpli, 1 doboz tejszn, 1 fej des hagyma vagy 1 szl prhagyma, olvaolaj, szerecsendi, bors, telzest vagy 2 leveskocka levesbettnek: egy mark pirtott tkmag, tkmagolaj, kksajt darabkk, pirtott kenyr Elkszts: A sttkt megpucoljuk, a hst kockra vgjuk. A krumplikkal hasonlkppen bnunk, s annyi vzben, amennyi bven elfedi (a vizet az telzestvel vagy leveskockval megzestettk), feltesszk fni. A hagymt felkockzzuk (vagy a prt felkarikzzuk) s egy kis olajon megpirtjuk. Ha a krumpli s a tk is puhra ftt (kb. 20 perc), a hagymt is hozzadjuk, s az egszet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzkeverjk a tejsznt, s felntjk mg annyi vzzel, hogy kellemes krmleves llaga legyen, majd mg egyet rottyantunk rajta. Tlalskor meghintjk pirtott tkmaggal s tkmagolajjal, esetleg pirtott kenyrrel s kksajt morzsalkkal. Kellemes, melegt szi tel! Sttks rizott
Hozzvalk 4 szemlyre: 30 dkg sttk, 1 fej hagyma, 30 dkg rizs, 1 evkanl KNORR Aranysrga Tykhsleves zest, 2 evkanl pirtott tkmag, 7,5 dkg reszelt emmentli, kevs vaj, Elkszts: A sttkt durvra reszeljk le. Aprtsuk fel a hagymt, s kevs vajon futtassuk meg. Adjuk hozz a sttkt s a rizst, majd 3 dl vzbl a leveszestvel ksztett lvel ntsk fel. Lass tzn fzzk 20 percig. Ha megftt, keverjk bele a reszelt sajtot s a pirtott tkmagot.
Tlttt sertskaraj sttkkel
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg kicsontozott sertskaraj, 20 dkg sttk, 1 kis fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor, petrezselyem, 4 evkanl olaj, 10 dkg mjpsttom, 1 tojssrgja, 1 evkanl zsemlemorzsa, 1/2 kvskanl majornna Elkszts: A stt 200 C-fokra (gzst 2. fokozat) elmelegtjk. A karajt kzpen kettvgjuk, szttertjk, hsvervel enyhn kiklopfoljuk, s mindkt oldalt megszzuk, megborsozzuk. A sttkt megtrljk, kettvgjuk, magjait kikaparjuk, s a stben kb. 35-40 perc alatt megstjk. A hagymt, a fokhagymt meghmozzuk, a petrezselymet megmossuk, s aprra vgjuk. Elkszts: Serpenyben felforrstunk 1 evkanl olajat. Hozzadjuk a hagymt, a fokhagymt s kevergetve vegesre pirtjuk, majd kihtjk. A stt bekapcsolva hagyjuk. A sttkt kivesszk, hjbl kikaparjuk a hst, s villval sszetrjk, kiss kihtjk. A hagymhoz hozzadjuk a sttkprt, a mjkrmet, a tojssrgjt, a zsemlemorzst, a majornnt, st, borsot, a petrezselymet. Jl sszekeverjk, s ezzel a masszval megtltjk a karajt. A hst felgngyljk, s hstvel megtzzk. A stednyben felforrstjuk a maradk olajat, s a tlttt karajt minden oldalrl nagy lngon megpirtjuk. Kevs vizet ntnk al, majd aluflival lefedve a stben kb. 45 percig proljuk. Ezutn levesszk a flit, s kb. 10- 10 per alatt szp pirosra stjk. Kivesszk a stbl, kb. 10 percig pihentetjk, hogy szpen tudjuk szeletelni. Tks-mkos rtes
Hozzvalk: 1 db kisebb sonka formj sttk, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt hja, 1 mokkskanl rlt fahj, kevs trt szegfszeg, 10 dkg mazsola, 20 dkg darlt mk, 1 citrom leve, 1 csomag 8 lapos, kziksztsû rteslap Elksztse: A sttkt meghmozunk s kimagozunk, kposztareszeln lereszeljk, s a tbbi hozzvalval keverket ksztnk. 2 db rteslapot konyharuhra kitertnk, megzsrozzuk, s rszrjuk a keverk 1/4 rszt. Lazn felsodorjuk, a tetejt is zsrral megkenjk. Ugyangy ksztjk a msik 3 rudat is, s szp pirosra stjk.
Tovbbi Sttks receptek...
Forrs: Nana.hu
|