A tklmpstl a tks rtesig (kibvtett vltozat)
2005.10.31. 11:05
Az sz egyik jeles szereplje a sttk, s szmtalan sznben pompz, ehet vagy csak dszknt szolgl tk-rokonai. A Halloween-nnep szoksait lassan mi is tvesszk, de ha nem is ltznk be szellemnek vagy boszorknynak, nagyszer idtlts a tklmps ksztse vagy tks telek fzse. 

A tkflket mr vagy 10 ezer ve ismerik, Kzp-Amerikbl, Mexikbl szrmaznak. A ktlaki tknek tbb mint 800 fajtjt termesztik tkezsi, takarmnyozsi clbl, de van ahol ednynek is hasznljk tartsabb fajtjukat. A tk sok hasznos tulajdonsga mellett egszsges is, vizelethajt, gyulladscskkent ervel br, ezenfell vitaminokat is tartalmaz. A tkmag igen gazdag tpanyagokban, zsrjai igen rtkesek, merthogy 80 szzalkban teltetlen nvnyi zsrsavakat tartalmaz, azaz idelis tpllk! A tkmag tpanyagai rvn freghajtnak sem utols, s a prosztatabntalmak kezelsben is kiemelked lehetsggel br.
Mostanban kezd el rni a tk, akkor j ugyanis, ha az els fagyokat mg a fldn tlti, utna lesz igazi a szne, hamvas a hja, des a hsa. Mr be lehet szerezni a tlre val sttkket, melyeket kt htig tartsunk 25-30 fokos helyisgben, hogy a hja kemny legyen, utna mr trolhatjuk hideg helyen.
Hresebb tkfajtk: Jack O'Lantern, Roter Zentner, Jack Bee Little, Indian, Trkenbund, Muskat de Provance, Butternuss.

Nagyszer csaldi mulatsg a lmps faragsa. A legmegfelelbb a klasszikus narancsszn Jack O'Lantern fajtj tk, melybl vegynk j kills - nagymret, sima fellet - darabokat. A tknek vgjuk le a tetejt - kalapjt -, gy knnyedn kikaparhatjuk a belsejt, a magokat is. gy tudunk az regbe mcseseket tenni, hogy a lmps vilgtson. A kvnt motvumot rdemes megrajzolni papron, majd a tkre rajzolni s les kssel megfaragni. A faragsnl rdemes mindig a kisebb rszeket faragni elbb, s kzprl a minta klseje fel haladni: azaz elbb a szemet, majd a szemldkt s gy tovbb. A nagyobb rszeket pl. szj, rdemes nem egyszerre kivgni, hanem rszletekben, gy biztosan nem reped szt a tk. Ha olyan darab is kiesett a tkbl, amit nem terveztnk, akkor fogpiszklra szrva visszailleszthetjk.
Ha a mcses vagy gyertya minduntalan elalszik, akkor a tk vagy tl szeles helyen van, vagy nem elg nagyon a rsek rajta, hogy elg leveg legyen az gshez. Tovbb fog kitartani a tklmps, ha azokat a felleteket, ahol vgs van, bekenjk nvnyi olajjal vagy petrleummal, vagy amikor nem hasznljuk - nappal -, vizes ruht bortunk r.
A tkfaragshoz biztos kz kell, a kisebb gyerek kedvt sem szegjk, ha k kzben kisebb tkket festhetnek, vagy dekorlhatnak, ehhez legyen otthon festk, ragaszt, szi termsek, bogyk, felhasznlhat zldsgek. Fogpiszklval rgzthetjk a mks tkfej retek-szemt, almaszelet-flt, zldhagyma-hajt, paprika orrt. A masszvabb "testrszek" rgztshez kisebb kalapcs is elkl, ebben segtsnk a gyerekeknek.
|

Krmleves angolosan
Hozzvalk: 15 dkg vaj, 1,2 kg sttk (80 dkg tkhshoz), 2 fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl szraz fehrbor, 0,5 liter hsl (kockbl), s, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendi, 1,5 dl tejszn, 2 evkanl olvaolaj, 1 evkanl vagdalt petrezselyem, 1 evkanl metlhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojssrgja, 1-2 dkg tiszttott tkmag, 2 evkanl tkmagolaj
10 dkg vajat kis kockkra vgva kifagyasztunk. A tkt nagyobb darabokra vgva meghmozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0,5 kg tkhst kockkra vgunk. Az egyik hagymt finomra aprtjuk, kt fokhagymagerezdet sszezzunk. A tkhst, hagymt, fokhagymt a maradk vajon vegesre proljuk. Fehr borral felntve mg kiss fzzk. Hozzadva a hslt, alacsony hmrskleten mg 25 percig fzzk. Sval, borssal, a szerecsendi-reszelkkel, s egy csipet cukorral zestjk. A tejsznnel felfzve prstjk, ttrjk. Ismt felforraljuk, a jeges vajkockkat belekeverve besrtjk a krmlevest. A galuskhoz a maradk tkhst durva reszeln lereszeljk, enyhn megszva 15 percig llni hagyjuk. Utna jl kinyomkodjuk. A megmaradt hagymt finomra vgva, a maradk fokhagymt felaprtva a tkhssal egytt egy evkanl olvaolajon megproljuk, kzben fordtgatjuk, keverjk, mg a nedve elf. Szzuk, borsozzuk. Hozzadjuk az aprra vgott petrezselymet, a vagdalt metlhagymt, a zsemlyemorzst, a tojssrgkat, s jl sszedolgozzuk. A masszbl evkanalakkal hat nagyobb galuskt szaggatunk. A maradk olajat serpenyben hevtjk, a galuskkat minden oldalrl arany barnra pirtjuk benne. A tkmagokat kssel felaprtjuk. A galuskkat a levesbe helyezzk, egyet forralunk rajta, majd tnyrokra merjk, tkmaggal megszrjuk, tkmagolajjal megcsepegtetjk.
Slt tk magyarosan
A tk egyszeren stve a legzletesebb. A piacokon a fehrhj ritkt felezve, negyedelve, vagy szeletekre vgva ruljk. rdemes hazavinni bellk, mert elksztse roppant egyszer, viszont nagyon finom. A hjt mossuk meg, a magjt megtiszttva, megszrtva, enyhn megpirtva elropogtathatjuk. Hagyomnyosan kemencben, a kenyr kivtele utn stttk, ksbben a sparhelt stjben ksztettk, de a mai modern stkben is nagyszeren elbnhatunk vele. ltalban akkor nznek r elszr, amikor az illata kiszkik a konyhba. Ilyenkor, ha a teteje megpirult, vegyk ki. Kihtve fogyasztjuk. Tertsnk r nedves konyharuht, hogy szaftos maradjon.
Tks-mkos rtes
Hozzvalk: 80 dkg gyalult tk, 16 dkg porcukor, fl citrom hja s a fl citrom, 2 g fahj, 5-6 szem szegfszeg, 12 dkg mk, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csomag rteslap, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg vanlis porcukor, s.
A legyalult tkt gyengn megszzuk, s 15 perc lls utn jl kinyomkodjuk, megszrjuk 8 dkg porcukorral. Reszelt citromhjat, kevs citromlevet, rlt fahjat s darlt szegfszeget tesznk hozz s jl elkeverjk. 8 dkg cukorbl, a darlt mkbl s az tszitlt zsemlemorzsbl keverket ksztnk. A rteslapot kitertjk, gyengn megkenjk olvasztott vajjal, majd rszrjuk a fele mennyisg mkkeverket. Erre tertjk az elksztett tkt, amelyre rszrjuk a megmaradt mkot s a mazsolt. Lazn feltekerjk, stlemezre tesszk, tetejt olvasztott vajjal megkenjk s elmelegtett stbe tolva szp pirosra megstjk. Felszeleteljk, s vanlis porcukorral meghintve knljuk. | |
Forrs: [origo] Ni Lapoz
|